Búcsútúra 54 év után, immáron elektromos kerékpárral

Külföldiként szerelembe esni egy másik ország és annak természeti csodái iránt? –valószínűleg nem egyedi eset. 76 évesen 3.000 km-t tekerni csak azért, hogy utoljára még megcsodálhassuk minden szegletét? –na, ez már egyedülálló.  


Wolfgang Hollmer mindössze 22 évesen, 1965-ben, egy 15.000 km-es túrájának utolsó állomásaként érkezett Új-Zélandra, ami szerelem volt első látásra. Nem mellékesen és túrakedvét szimbolizálva ez a 15.000 km Európától a Közel-Keleten át Indiát, Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát bejárva adódott össze. Ha erre a kilométerszámra elcsodálkoznánk, úgy 71! évesen ennek a dupláját, 30.000 km-t tekert le kölni otthonából kiindulva Törökországban, Marokkóban és Norvégiában.  

Most, hogy már a hetvenes éveiben jár, elhatározta, hogy utoljára bejárja hőn szeretett Új-Zélandját, viszont az 54 évvel korábbi túrával ellentétben repülővel érkezik és elektromos kerékpárral túrázik. Nem autó, nem motor, hanem kerékpár és elektromos, abból is egy trekking, Gepida Alboin 1000 névre hallgatva. Akárcsak a túra kilométereink a száma, az Alboin 1000-es is hosszú utakra lett tervezve, kezdve az erre leginkább alkalmas Bosch Performance motorral és 500 Wh-os akkumulátorral, továbbá a rendkívül pontos Shimano SLX váltóval, túragumikkal, erős vázzal és a testtartást megkönnyítő vázgeometriával, állítható kormánnyal.

Hollmer szándékosan az új-zélandi telet választotta a tekerésre, ami inkább felel meg egy európai tavasznak tökéletes időjárási körülményt biztosítva. A Dél-Szigetet járta be először és innen indul az Észak-Szigetre, így teljesítve a kitűzött, 3000 km-es útvonalat.

Nem csoda, hogy Hollmer visszatért, hiszen nem egyszer hangzott el tőle, hogy ha hinne az újraszületésben, úgy Új-Zélandon szeretne ismét a világra jönni. Szerinte abban különbözik Európától, hogy óriási területek vannak, ahol egy lélekkel sem találkozhat az ember, megtapasztalva a teljes csendet és nyugalmat.

Ha minden jól megy, Új-Zélandot elhagyva Ausztrália lesz a végállomás, ahol reméli, hogy elkaphat egy hajót, ami hazahozza Európába.

Wolfgang Hollmer túrája szívet melengető és egyben példaértékű. Büszkék vagyunk rá, hogy a búcsútúrájához Gepida kerékpárt választott és innen is további jó utat, majd hazautat kívánunk neki!

 Az eredeti cikket a témában itt olvashatjátok.


2019 SZE 10 15:22:51/