Búcsútúra 54 év után, immáron elektromos kerékpárral

Külföldiként szerelembe esni egy másik országgal és annak természeti csodáival? – valószínűleg nem egyedi eset. 76 évesen 3.000 km-t tekerni azért, hogy utoljára még megcsodálhassuk minden szegletét? – na, ez már egyedülálló.

Wolfgang Hollmer 1965-ben, mindössze 22 évesen 15.000 km-es túrájának utolsó állomásaként érkezett Új-Zélandra. Első látásra beleszeretett az országba. A 15.000 km Európától a Közel-Keleten át Indiát, Délkelet-Ázsiát és Ausztráliát bejárva adódott össze. Ez a távolság is bámulatos, de még elképesztőbb, hogy 71 évesen ennek a dupláját, 30.000 km-t tekert le kölni otthonából indulva Törökországban, Marokkóban és Norvégiában.  

Most, hogy már a hetvenes éveiben jár, elhatározta, hogy utoljára bejárja hőn szeretett Új-Zélandját, viszont az 54 évvel korábbi túrával ellentétben repülővel érkezik és elektromos kerékpárral túrázik. Nem autóval, nem motorral, hanem egy Gepida Alboin 1000 elektromos trekking kerékpárral. Egy ilyen túrához tökéletes társ a hosszú utakra tervezett Alboin 1000 az erre leginkább alkalmas Bosch Performance motorral és 500 Wh-os akkumulátorral, továbbá a rendkívül pontos Shimano SLX váltóval, túragumikkal, erős vázzal és a testtartást megkönnyítő vázgeometriával, állítható kormánnyal.

Hollmer szándékosan választotta az új-zélandi telet a tekerésre, ami egy európai tavaszhoz hasonló, tökéletes időjárási körülményeket biztosít. A Dél-Szigetet járta be először és innen indul az Észak-Szigetre, így teljesítve a kitűzött, 3000 km-es tervet.

Nem csoda, hogy Hollmer visszatért, hiszen nem egyszer hangzott el tőle, hogy ha hinne az újjászületésben, akkor Új-Zélandon szeretne ismét a világra jönni. Szerinte abban különbözik az ország Európától, hogy ott óriási területek vannak, ahol egy lélekkel sem találkozhat az ember, így megtapasztalhatja a teljes csendet és nyugalmat.

Ha minden jól megy, Új-Zélandot elhagyva Ausztrália lesz a végállomás, ahol reméli, hogy elkaphat egy hajót, ami hazahozza Európába.

Wolfgang Hollmer túrája szívet melengető és egyben példaértékű. Büszkék vagyunk rá, hogy a búcsútúrájához Gepida kerékpárt választott és innen is további jó utat, majd hazautat kívánunk neki!

 Az eredeti cikket a témában itt olvashatjátok.