Tavaszi nagytakarítás I. – A kötelező körök

Most, hogy megérkezett a jó idő, és úgy tűnik, itt is marad, ideje felkészülni a kerékpáros szezonra. Cikksorozatunk segít nektek (és a bringátoknak) formába kerülni. A rendszeres karbantartás és a tekerés előtti előkészületek a hosszabb téli pihenő után kimondottan fontosak. Ebben az írásban azokra a teendőkre térünk ki részletesebben, amelyek nélkül nem szabad nekiindulni az új évnek.

 

Ha a télen pihentetted a gépet, és most hónapok után veszed elő megint, érdemes alaposan átnézni és elvégezni a szükséges javításokat. Ha a hidegben is tekertél, a tavasz kezdete akkor is remek alkalom az éves karbantartásra. Mivel érdemes kezdeni? Egy alapos mosással! Amellett, hogy a csillogó bringa nagyon jól fog mutatni alattad, a tisztán tartással megelőzhető az alkatrészek gyors elhasználódása és jobban is fog menni. Mosószer, egy vödör víz, (nem magasnyomású mosó!) rongyok és kefék. A szűk helyekhez használj egy régi fogkefét, hogy elérj mindent! Óvd a váltóművet és a láncot a víztől, a mosás végén pedig olajozd be őket.

 

A már tiszta kerékpárt érdemes alaposan átnézni, ellenőrizni a fékeket, bowdeneket, mozgó alkatrészeket. Fordíts külön figyelmet a kerekekre és a lánchajtásra, ezekre külön cikkben is felhívjuk a figyelmet. Az ellenőrzést persze rendszeresen meg kell ismételni, hogy a menet közben felmerülő problémákra is fény derüljön. Ezek kijavítása többnyire egyszerű feladat, otthon is elvégezheted meglévő szerszámaiddal. Ilyen például egy gumicsere vagy a fékek beállítása. Sorozatunkból hamarosan az is kiderül, mi az, amit érdemes inkább egy profira bízni. 


2017 MÁR 03 08:55:58/