Megfelelő külső gumi kiválasztása

Megfelelő külső gumi kiválasztása

A számunkra megfelelő külső gumi kiválasztása sok esetben igen fontos lehet. Ezen az alkatrészen múlik kerékpárunk stabilitása, irányíthatósága, sebessége, hatékonysága és megbízhatósága. Ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű, típusú...

A számunkra megfelelő külső gumi kiválasztása sok esetben igen fontos lehet. Ezen az alkatrészen múlik kerékpárunk stabilitása, irányíthatósága, sebessége, hatékonysága és megbízhatósága. Ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő méretű, típusú, keménységű és mintázatú külső gumi kerüljön bringánk kerekeire. 

A külső gumikat az ajánlott felhasználási területen belül is több szempont alapján tudjuk besorolni. Egyik fontos tulajdonság a gyártásnál felhasznált gumi puhasága / keménysége. A puha guminak köszönhetően nagyobb lesz a tapadás, viszont gyorsan kopik, így nagyban csökken az élettartama. A kemény gumik általában sokkal tartósabbak, de kevesebb tapadási együtthatóval bírnak.

A másik fontos tényező a mintázat. A mintázat szintén nagyban befolyásolja a tapadást és egyidejűleg kerékpárunk sebességét is. A sűrű, agresszív mintázattal rendelkező gumiknak sokkal nagyobb a gördülési ellenállása, így ezek használata nagyban csökkenti sebességünket.

Szintén fontos szempont a defektállóság. A robosztus, defektálló védelemmel ellátott külső gumik használata megkönnyíti életünket és nagyban minimalizálja annak az esélylét, hogy defektet kapjunk.

Mountain bike kerékpárok esetén fontos megemlíteni a talajadottságoknak illetve időjárási viszonyoknak megfelelő gumiválasztás fontosságát. A sűrű, alacsony mintázatú külsők a száraz, kemény talajra alkalmasak, míg a ritkább és mélyebb mintázatúak sárban teljesítenek a legjobban.

 

Tipp

·         Ha az alacsony súlyt részesítjük előnyben, válasszunk kevlár peremes modellt a hagyományos drótperemes típus helyett.

·         Terepen való bringázáshoz sokszor alkalmasabbak a kicsit ballonosabb külsőgumik, mert nagyobb a tapadásuk és kényelmesebbek is keskeny társaiknál.

Mindennapi használatra mindenképp defektálló típust válasszunk, mert megbízhatósága elengedhetetlen a napi használat során.

2015 OKT 05 16:55:49/