Hogyan válasszunk kerékpáros sisakot

Összefoglaltunk Nektek néhány fontos szempontot, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha sisakvásárlásra kerül a sor. Reméljük, hogy ezen szempontok segítségként szolgálnak majd és sikerül a számotokra legmegfelelőbb sisakot kiválasztanotok.
  • Védelem – Természetesen a legfontosabb faktor, hiszen alapjában véve ezért viselünk sisakot bringázás közben.  Fontos, hogy a sisak megfeleljen minden Gepida bukósisaknemzetközi szabványnak. Az ezeket jelölő matricák hiányában bizony legyünk óvatosak!
  • Állíthatóság – Egy szintén nagyon fontos tényező, mely nagyban hozzájárul a kényelemhez. A fejkör méret állíthatóság mellett fontos a pántok állíthatósága is, valamint, hogy a beállítás folyamat egésze mennyire gyors, könnyű és praktikus.
  • Illeszkedés – A kényelem nagyon fontos bringázás közben. A sisaknak kényelmesen kell illeszkednie a fejre anélkül, hogy túl szűk lenne, vagy nyomná a fejünket. Vásárlás előtt mérd le ahány cm a fejed kerülete a homlokodnál, ez segítségedre lesz a helyes méret kiválasztásában.
  • Szellőzés – Szintén a kényelemünket növeli, mégpedig igen nagymértékben. Meleg nyári napokon elengedhetetlen a jó szellőzés.
  • Párnázás – A jól átgondolt és kialakított párnázás csak hab a tortán. Formailag követi a sisak vonalait és antibakteriális anyagának köszönhetően higiénikusabb. Sok felsőkategóriás sisak esetében kapunk tartalék szettet, ami meghosszabbítja a sisak élettartamát.    

Ne feledjétek: minden sisak egy esésből adódó ütést kell, hogy elnyeljen! Ha ez megtörtént többet ne használd a sisakodat! Az esés következtében olyan szerkezeti változások mennek végbe, melyek következtében a sisak nem biztonságos többé.

Tipp

  • Mountain bike-ozáshoz érdemes olyan modellt választani, mely napellenzővel van ellátva. Sok esetben még sérülések (bokrok és fák ágai) is elkerülhetőek a segítségével.
  • Versenyzéshez érdemes könnyű darabot választani, mert ez nagyban hozzájárul a kényelemhez egy-egy hosszú és kihívásokkal teli versenynapon.   

Gepida sisak mérettáblázat

Bár igen nagy az átfedés a felhasználási területek között alapjában véve igaz a következő megállapítás: válassz a felhasználási területnek megfelelő modellt.