5 tipp a biztonságos városi bringázáshoz

1.       Mindig figyelj a környezetedre

Fontos, hogy ne csak az utat figyeld magad előtt, hanem részletesen figyelj a környezetedre. Figyelj a csúszós aknafedelekre, törött üvegdarabokra, kátyúkra és az út szélén parkoló autókra. Soha ne hagyatkozz csak a hallásodra, mindig nézz hátra a vállad fölött és győződj meg róla, hogy biztonságban vagy!

2.       Számíts a veszélyre

„Mindig számíts a legrosszabbra” – szóval mindig ügyelj a fékekre, hogy veszély esetén a legrövidebb legyen a reakcióidőd. Mindig legyél felkészülve mindenre, így nagyobb eséllyel tudod kivédeni az esetleges incidenseket.

3.       Tökéletesítsd a képességeidet

A városi bringázás közben az egyik legfontosabb tényező a magabiztosság. Gurulás közben jelezni anélkül, hogy elvesztenéd egyensúlyodat vagy uralmadat a bringa felett mindenképpen szükséges annak érdekében, hogy biztonságban tudj közlekedni a városi forgalomban. Fontos, hogy a forgalom résztvevői számára kiszámítható legyél, csak így fogják tudni, hogy mit csinálsz.

4.       Használd az ideális pozíciót az úttesten

Szintén fontos, hogy az úttest azon részén kerékpározz, ami kerékpározásra alkalmas és biztonságos is egyben. Ne bringázz az útpadkán, a vízelvezető zónában vagy túl közel az út szélén parkoló autók „ajtó zónájához”. Soha ne tekerj túl közel teherautókhoz, különösen kereszteződésekben, és nagy óvatossággal közelítsd meg a villamossíneket.

5.       Kommunikálj a forgalomban résztvevőkkel

A KRESZ minden, a forgalomban részt vevő járműre vonatkozik a biztonságos közlekedés érdekében. Természetesen a szabályok mellett sok más, nem verbális kommunikációs lehetőségünk van. Magabiztos jelzések, körültekintő bringázás és a lehetőség szerinti szemkontaktus nagyon sokat segíthet!

 

VISSZA