Bringázás esőben

Láthatóság

Egyébként is fontos, hogy a forgalomban megfelelően láthatóak legyünk, de gyengébb látási viszonyokban, mint például esőben, erre különösen figyelnünk kell. A magyar szabályozás viszonylag szigorú, ezért ha az alábbi kötelező eszközökkel rendelkezünk, biztosan nem lesz gondunk a láthatósággal:

·         Elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverő.

·         Előre egy  fehér vagy kadmiumsárga fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpa és hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpa. A fent említett két világító berendezés elhelyezhető a kerékpárt hajtó személyen is és az általuk kibocsátott fény villogó üzemmódú is lehet.

·         Fényvisszaverő mellény vagy ruházat használata lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok közt kötelező!

 

Ruházat

Öltözködj rétegesen! A hőmérséklethez igazított szintetikus anyagú aláöltözőre húzott külső réteg kiválasztásakor mindenképpen kompromisszumot kell kötnünk, ugyanis olyan vízálló ruházat nem létezik, ami megfelelően szellőzik is. Tehát mérlegelnünk kell, hogy egy vízálló dzsekivel megvédjük magunkat az esőtől, de alaposan leizzadunk, vagy egy jól szellőző dzsekit választunk, ami azonban kevésbé vízálló. Softshell anyagú dzsekik ajánlhatnak kompromisszumos megoldást, ugyanis annak ellenére, hogy csak korlátozottan vízlepergető hatásúak, viszonylag jó szellőzést biztosítanak. A bukósisak szellőzőnyílásain tökéletesen áthatol a víz, ennek kiküszöbölésére használhatunk a bukósisakra helyezhető esővédő huzatot.

 

Vizes út, pocsolyák

Sárvédőt nem csak azért érdemes használni, hogy a koszos víz ne kerüljön a szemünkbe, ruhánkra, testünkre, hanem hogy a kerékpárt megóvjuk velük a sár, poros víz és egyéb szennyeződések fölösleges lerakódásától. Teljes védelmet azonban nem biztosítanak, ezért ettől függetlenül mossuk le a bringát tekerés után.

Ha belehajtunk egy pocsolyába, azon kívül, hogy vizesek leszünk, más veszély is fenyegethet minket. Mindenképpen kerüljük el a pocsolyát, ha nem látjuk a fenekét, mert lehetséges, hogy egy mély kátyú, vagy éles tárgy, üvegszilánk rejtőzik a felszín alatt, amelyek bármelyike elég csúnya meglepetést tud okozni.

Amennyiben valamilyen felniféket használunk, számoljunk vele, hogy a vizes, sáros felnin meghosszabbodik a fékút és a fékpofa is gyorsabban kopik.

A lánc olajozására is fordítsunk kellő figyelmet, kifejezetten esős időszakban pedig érdemes az erre a célra kifejlesztett kenőanyagot használni.

 

VISSZA