Mire kell figyelni a bringa lezárásakor?

A legnagyobb biztonságot az U lakatok, edzett acél lánc – lakat kombinációk, és bizonyos összehajtható zárak garantálják. Fontos, hogy a vastagság, súly nem mindig jelentik a magasabb biztonságot. Sok esetben például a vastagnak tűnő, külső hengeres palásttal ellátott zárak belsejében vékony drót huzal fut, amelynek elvágása nem jelent komolyabb kihívást. Így döntésünket ne csak a külső alapján hozzuk meg. Célszerű szakember véleményét kikérni vásárlás előtt.

A gyártók általában azt javasolják, hogy minimálisan a kerékpár értékének 10-15%-át érdemes biztonsági berendezésekre költeni, bár döntésünket ne pusztán az árcédula alapján hozzuk meg. Szinte minden komolyabb gyártó biztonsági szinteket határoz meg és ennek megfelelően sorolja be termékeit, amelyet vehetünk irányadóknak.

Ne feledjük, hogy hívogató lehet a tolvajok számára egy-egy kerékpáron található kiegészítő is, mint például a levehető lámpák, pumpa, vagy kosárban elhelyezett tárgyak. Ezek ugyan nem képviselnek akkora értéket, mint maga a kerékpár, viszont elvesztésük sok bosszúságot okozhat, kíméljük meg magunkat ettől. Sokan nem gondolják, de olykor egy értékes nyereg is csábító lehet, ezért érdemes azt is a vázhoz rögzíteni.

Bármilyen lakatot/láncot használunk, törekedjünk rá, hogy frekventált, akár térfigyelő kamerával ellátott helyen zárjuk le a bringánkat és ne hagyjuk magára huzamosabb ideig (napokig)! Általános igazság, hogy bármit el lehet lopni, de a tolvajok is a gyors, kisebb „kihívásokat” kedvelik. Ha találnak a közelben másik, a miénkhez képest alulbiztosított kerékpárt, nagy valószínűséggel azt fogják inkább elvinni.

 

VISSZA