Teleszkópok a Gepida világában

A megfelelő irányvonal kiválasztása után a legfontosabb szempont az első felfüggesztés, azaz teleszkóp megléte lehet. A rugós villa ugyanis nagymértékben járul hozzá a kényelemhez, mivel a kézhez és a felsőtesthez jutó rezgéseket csillapítja, vagy nyeli el, ugyanakkor az állandó kapcsolatot is biztosítja a kerék és az útfelület között, ezáltal az irányíthatóságot is befolyásolja. A bicikli teleszkópokról bővebben itt olvasható leírás.

 

Az országúti kerékpároknál nem jellemző a teleszkóp használata, bár korábban 1-2 teleszkópgyártó kínált kifejezetten országútiba való lengéscsillapítót. Elterjedésüket gátolta, hogy normál karbon vagy alumínium villához képest nehezebb a súlyuk. A gyártók inkább a villák szerkezetébe épített elasztomerekkel és egyéb csillapító anyagokkal érik el a kellő rezgéscsillapítást.

 

városi, azaz City kerékpárokat többnyire aszfaltozott, vagy egyéb, útburkolattal ellátott  kerékpárutakon használjuk. Így ezeknél nem jellemző a lengéscsillapító megléte, bár a felsőbb kategóriás modelleknél, mint például a Reptila 300-asnál megtalálható egy 40 mm-t mozgó, tekercsrugós Suntour CR7-V formájában. Ez városi, enyhe terepen történő használatra megfelelő. Ebben mindössze egy rugó és egy gumiharang van, mely a felkoppanás ellen véd, egyéb csillapítás nincs.

 

·         előnyei: olcsó, maga a rendszer nem igényel gyakori karbantartást

·         hátrányai: nehéz, nincs visszaút-csillapítás (a teleszkóp kontrollálatlanul „visszarúg”) kirugózáskor

 

trekking kerékpárokat túrázásra találták ki, de használják városban is, ennek megfelelően a legtöbbnek teleszkópos villája van. A Gepida Alboin 200-as egy belépő szintű Zoom rugósvillával, az Alboin 200 Pro már egy fokkal komolyabb, 63 mm rugóúttal rendelkező villával, az Alboin 300-astól felfelé viszont már egy olajcsillapítású Suntour teleszkóppal van szerelve. Az olajpatronos villákban is található tekercsrugó, de olajos visszaút-csillapítással is rendelkeznek, amely gyakran állítható is. Általános túra, hobbi terep használatra megfelelőek.

 

·         előnyei: kényelmesebb, kemény terepen is kiszámítható mozgást ad

·         hátrányai: még mindig elég magas tömeg a tekercsrugó miatt

 

A csúcsváltozat Alboin 900-asban található Suntour NCX-D teleszkóp lockouttal is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a villa merev villaként működjön. Ez akkor lehet fontos, ha emelkedőn felfelé haladva, vagy gyorsításnál nagy erőt kell kifejteni és szeretnénk, hogy minél kevesebb energia menjen kárba a teleszkóp mozgásával.

 

mountain bike-ok körében található a legszélesebb teleszkópválaszték. Az olcsóbb, belépő szintű gépek többnyire rövid utas (50-63mm) rugós villával vannak szerelve, mint például a Gepida Mundo. Ilyen kerékpárokat jellemzően azok vesznek, akik még csak ismerkednek a terepkerékpározással és nem tudnák teljes mértékben kihasználni egy komolyabb teleszkóp nyújtotta előnyöket.

 

Ahogy egyre fejlődik a kerékpáros technikai képessége és erőnléte, úgy lesz igénye az egyre komolyabb mountain bike-okra, amiknek a teleszkópja már 80-100 mm úttal rendelkezik. A Gepida Sirmium egy 100 mm-t mozgó rugós-olajos Zoom Vaxa HL biztosítja ezeket, ami kisebb ugratásokat, letöréseket is elnyel.

 

Gepida Ruga-ban már egy Suntour XCM található, aminek a lockout-ja kormányról állítható, így menet közben sem kell elengedni a kormányt. Ez hirtelen emelkedőnél jelent könnyebbséget.

 

Gepida Asgard csúcsmodellben pedig az egyik legnagyobb gyártó, a Rock Shox, Recon modellje található, szintén 100 mm rugóúttal, de már levegős csillapítással. A levegős teleszkópokban az odautat (összenyomódás) egy levegős patron csillapítja. A visszautat itt olajos csillapítás vagy egy másik levegőpatron segítségével oldhatják meg. Típustól függően, akár profi versenyfelhasználásra is alkalmas lehet.

 

·         előnyei: a légnyomással finomabban, egyszerűbben állítható, mivel nem kell rugó, sokkal könnyebb

·         hátrányai: magas ár, karbantartási igény

 

Amennyiben a kerékpáros változtatni szeretne a teleszkópja karakterisztikáján, a gyárilag rendelkezésre álló állításokon, mint például előfeszítés, légnyomás, visszaút állítási lehetőség és már elérte a villa határát érdemes lehet másikra cserélni. Hogy melyikre, arra választ adhatnak ezen az oldalon olvasható vásárlói vélemények. Sok teleszkópgyártó cég van jelen a hazai piacon, a már megemlítetteken túl érdemes szétnézni a Manitou, Fox és Marzocchi termékpalettáján is.

 

A Gepida széles termékskálájának köszönhetően a sportoló megtalálhatja a saját tekerési stílusához leginkább passzoló kerékpárt, amit a Gepida szakemberei a felszereltségi szintnek megfelelő teleszkóppal és alkatrészekkel terveztek és építettek meg, hogy mindig a lehető legtöbbet nyújtsa tulajdonosának.

 

Forrás: TestBike.hu

 

VISSZA